Botó Màgic visita centres educatius amb contes i música que normalitzen la diversitat funcional

Carme Escalis

Barcelona – Dimecres, 07/02/2018 | Actualitzat a les 16:22
CET

En el número 26 del carrer de Canet, un passatge de conte en el call de Sarrià, es cusen draps de cuina, davantals, pitets i bates escolars com les quals porten els nens i nenes de l’Escola Bressol Ca Canet. És la guarderia del número 6 del mateix carrer. Cada dimarts a la tarda, quan els seus alumnes desperten de la migdiada, els espera un conte. Les mateixes persones que cusen pitets i bates amb el seu nom, entren a la seva aula per explicar-los una història del Botó Màgic.

Aquest és el nom de la companyia artística creada fa un any per la fundació Aspasim, entitat que promou la inclusió de persnas amb diversitat funcional. El taller de costura a Sarrià és un dels tres que els serveis de teràpia ocupacional d’Aspasim té a Barcelona. Els altres dos estan al Poble Espanyol, dues tendes i taller d’artesania que els membres de la fundació realitzen.

Amb tornada

A Sarrià, la costura és la reina. Els contes van arribar després. Dolors Vidal va ser la primera cuentacuentos del grup. “Havent dinat, anava a explicar-los una història. M’encanten els nens”, diu. L’acompanyava Núria Pedrola, una de les coordinadores del grup que de seguida va veure les possibilitats d’aquella senzilla acció. “És una manera molt útil de mostrar als nens diversitats que ens distingeixen a les persones. I, alhora, la capacitat malgrat les diferències de transmetre missatges del seu grat en forma de contes i cançons”, expressa Pedrola.

La tornada pels qui preparen els contes i la música que els acompanya és enorme. “Jo em sento bé perquè noto que ho faig molt bé i m’encanta fer-ho. I també anar de bitlles”, afirma Dolors Vidal. José López és l’encarregat de la percussió. “Toco el calaix i cant. En el taller assagem les cançons”, diu el percussionista.

Llenguatge de signes

Després de la música, encara li van afegir una mica més als seus contes. “Com tractem de normalitzar la discapacitat, tot el grup [són nou quan actuen al complet] hem après llenguatge de signes i ensenyem als nens i nenes com s’expressen en aquest llenguatge els noms dels protagonistes dels contes”, detalla Pedrola.

Mariona Valls, a més d’usar el llenguatge de signes, també toca les campanitas. “M’agrada que tots estiguem contents perquè veiem que ho fem bé. Tots passem una bona estona”, diu.

El passat any van fer 35 bitlles. D’escola en escola i en algun escenari com el del Born porten històries de la lluna, de Sant Jordi i la seva Sopa de pedres a un públic agraït. Al març comencen gira a Tarragona. A l’abril aniran a l’Alta Ribagorça. El seu gran missatge no cessa.

http://www.elperiodico.com/es/sarria-sant-gervasi/20180206/boto-magic-coser-cantar-sarria-6607568