L’investigador i pediatre Leonardo Trasande il·lumina sobre els costos econòmics i sanitaris dels disruptors hormonals i explica com evitar l’exposició

1560612181_431235_1560711470_noticia_normal_recorte1

El pediatre Leonardo Trasande viu amb la seva esposa i els seus dos fills en una casa en la qual no entren ni llaunes de conserva ni menjar ultra processada. Les catifes a penes cobreixen el sòl, que és de fusta, i hi ha pocs plàstics. Els costums de la família novaiorquesa responen al treball del pare sobre els químics que interfereixen amb les nostres hormones per a fer-nos “més malalts, més obesos i més pobres”. Sicker, fatter, poorer es diu el llibre que acaba de publicar en el que explica què es pot fer per a evitar-los. Als seus 46 anys, és un prestigiós investigador signant de més d’un centenar d’articles científics sobre els denominats disruptors hormonals, ja titllats “d’amenaça global” per l’OMS en 2013. El Parlament Europeu va demanar fa dos mesos a la Comissió que es prohibeixin per a equiparar-los amb productes carcinògens, mutàgens o tòxics.

La conversa amb Trasande discorre en espanyol (és fill d’immigrants gallecs), hores abans que prengui un avió als Estats Units, on dirigeix el departament de Pediatria Ambiental de la facultat de Medicina de la Universitat de Nova York. Ha participat en el Congrés de l’Associació Espanyola de Pediatria, on es va dir alt i clar que més del 95% dels nens espanyols tenen en la seva orina aquestes molècules que hackean el metabolisme.

“Hi ha 1.000 o més químics sintètics que poden interaccionar amb les nostres hormones”, diu, “però l’evidència és més forta per a quatre categories: els plaguicides, els bisfenoles, que s’usen en paper tèrmic [el de les factures dels datàfons o caixes registradores] i enllaunats; els ftalats que estan en cosmètics i en diversos tipus d’envasos de menjar, i els retardants de flama bromats en catifes, potser en mobles com aquest (toca la butaca entapissada en la qual està assegut) i a les cases [també en productes electrònics]. Es pensava que només eren nocius a dosis altes, però no és així”.

L’impacte dels químics que suplanten o competeixen amb les hormones que ordenen la nostra vida és especialment greu en dones embarassades i també en nens, afirma l’especialista, perquè ells consumeixen més aliments i líquids per quilo de pes, els seus òrgans (i les glàndules que produeixen les hormones) estan en formació, i a més romandran exposats més anys. “Hi ha tres estudis que han documentat que existeix relació entre l’exposició a pesticides organofosforats durant la gestació i la disminució en el coeficient intel·lectual en els nens. A més, en proves d’imatge, es veien parts del cervell menys desenvolupades”, assegura. El mateix ocorre amb els retardants, que inhibeixen el funcionament de la tiroxina, l’hormona de la tiroide que regula el metabolisme. Després d’exposar-se durant l’embaràs “s’ha vist no només una afectació cognitiva, també trastorns d’autisme i atenció i hiperactivitat”.

Els disruptors hormonals s’han associat amb alteracions de la salut reproductiva, càncers, diabetis i obesitat. En aquest últim cas perquè afavoreixen la creació de cèl·lules grasses o alenteixen el metabolisme, compte l’investigador. Ningú està fora de perill. “Aquests químics ens afecten a tots. I el benefici de reduir l’exposició és a curt, mitjà i llarg termini. Estem parlant de càncer de pròstata, de mama, d’efectes cardiovasculars en els homes. Per exemple, els ftalats inhibeixen la testosterona. I la testosterona baixa es relaciona amb problemes cardíacs i ictus. 10.000 homes moren a l’any als Estats Units per tenir baixa aquesta hormona a causa de ftalats. Estem parlant de vida o mort: ens envolten productes químics amb els quals ens juguem la vida. No vull ser alarmista. Però hi ha una urgència i amb costos econòmics de 163.000 milions d’euros a l’any a Europa”, apunta el pediatre.

Trasande és sobretot conegut per traslladar els efectes d’aquests químics a números amb sis publicacions en The Lancet Diabetis and Endocrinology i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. “Si un nen té un punt menys de coeficient intel·lectual (CI) la mare no ho nota, ni la pediatra, ni la professora. Però si hi ha 100.000 nens amb un punt menys de CI, l’economia el nota. Cada punt menys es valora com un 2% de la producció de tota la seva vida, que serà d’un milió d’euros. Això són 20.000 euros. Multiplicat pels tres milions de nens nascuts cada any a Europa suposa 60.000 milions d’euros anuals. I aquests són costos estimats molt baixos tenint en compte que hem estudiat només un 5% dels disruptors endocrins”.

La bona notícia és que amb mesures simples i barates, diu, es pot fer molt: “No menjar aliments enllaunats. Ràpidament baixen els nivells en orina de bisfenol A. També rebaixar els menjars envasats en plàstic i ultra processades. En dos o tres dies disminueixen els ftalats”. El mateix ocorre en eliminar certs cosmètics i en passar-se als aliments orgànics.
Altres precaucions inclouen no ficar plàstics ni en el microones ni en el rentavaixella, perquè “a altes temperatures es transformen de polímers a monòmers que passen al menjar i en últim terme al cos”. I ventilar 15 minuts al dia per a eliminar la pols química de catifes i components electrònics.

I els injuriats i contaminants plàstics? Vidre i tetrabrics en el seu lloc i, en cas d’usar-los, fixar-se que dins del triangle amb el qual estan marcats no figuri el 3 (PVC), el 6 (poliestirè) o el 7 (policarbonats que poden tenir bisfenoles). I substituir les paelles antiadherents per les d’acer inoxidable o ferro, “les de tota la vida”.

Estem envoltats per aquests químics “en el metre, a l’escola, en els centres de treball”. Encara que podem controlar les nostres cases, aquestes vuit o 10 hores al dia que passem en ella, els caps de setmana, “altres entorns no els controlem”. Però el bo, insisteix, és que “es pot preguntar, és això menjar orgànic? Aquesta olor és sintètica o natural?” Poc podem fer fora de casa a part d’això i de no agafar el rebut del súper: “al contacte amb la pell els químics passen a la sang”. Durant la conversa fan venir ganes de sortir corrent a mirar en el fons dels tàpers, tirar el peix embolicat en plàstic en una safata i desfer-se de totes les cremes. “No es requereix un doctorat en química. Suggereixo usar una app de les quals indiquen la seguretat del cosmètic”.

Els beneficis d’evitar l’exposició són palpables des de l’inici, com ocorre quan es deixa de fumar. “Per exemple, si reduïm l’exposició als ftalats,en cosmètics hi ha un efecte sobre els sins nasals que es pot advertir immediatament. En una setmana es noten canvis hormonals i en mesos o anys es redueix el risc de malalties cròniques”

Creu l’expert que els consumidors tenim molt poder amb la capacitat de comprar o no determinats productes. I existeix, en la seva opinió, un lloc també per a les polítiques públiques de prevenció. I en això Europa porta la davantera en general als Estats Units. “A Europa s’han eliminat més de 1.300 productes, als Estats Units, 11. En això no em sento orgullós del meu país”. Aquí, assegura, un químic es veta si hi ha un estudi que el relaciona amb un mal, qualsevol que sigui la dosi. Això no ocorre als Estats Units.

I a Espanya? “Existeix una oportunitat per a impulsar l’agricultura orgànica des de les autoritats i liderar aquest camp per a augmentar la producció d’aquests aliments lliures de pesticides”, conclou.

font: https://elpais.com/sociedad/2019/06/15/actualidad/1560612181_431235.html?id_externo_promo=enviar_email